U herkent dit misschien wel; om een bouwkeet op de bouwplaats van stroom te voorzien heeft u een aggregaat nodig. Of u zoekt een aggregaat als (nood)stroomvoorziening in uw datacentrum of op uw schip. Watt, volt en ampère; hoe weet u welk vermogen aggregaat u nodig heeft? Het vermogen van elektrische apparaten wordt meestal aangegeven in watt, de spanning in volt, de sterkte van de stroom in ampère. Maar bij aggregaten wordt het vermogen aangeduid in kVA. Hoe zit dat? Hieronder de uitleg.
Om maar meteen met die afkorting kVA te beginnen: die staat voor ‘kilovoltampère’. Dit is de som van Volt en Ampère. Dat maakt wellicht al iets meer duidelijk. Maar er is meer.
De verschillen tussen werkelijk en schijnbaar vermogen
Het doel van het aggregaat is het opwekken van elektrische energie, om die energie vervolgens te leveren aan de gebruiker.
Die opgewekte energie bestaat uit actieve energie en reactieve energie. De actieve energie wordt omgezet in mechanische energie en de reactieve energie wordt gebruikt om magnetisme in stand te houden, zoals dat van transformatoren en voorschakelapparatuur. Hierdoor zijn stroom en spanning niet met elkaar in fase. Deze verschuiving hiertussen noem je de Cosinus Phi. Onderstaande afbeelding geeft dit eigenlijk het meest duidelijk weer;
Het bier staat voor de hoeveelheid werkelijk vermogen (kW), het schuim staat voor de hoeveelheid schijnbare energie (VAR), tezamen kom je dan tot het benodigde aantal kVA van de installatie.
Het begint dus feitelijk allemaal met de wet van Ohm;
P = UxI
P = Vermogen in Watt
U = Spanning in Volt
I = Stroomsterkte in ampère
Om het werkelijke benodigde vermogen van een 3fase installatie te berekenen hanteren we de volgende formule;
P = UxIxV3xcos phi
Theorie versus de praktijk
Klinkt wellicht best ingewikkeld, maar dat is het niet echt als u bedenkt dat wij hier een calculator voor hebben op onze website :-). Daar moet ik alleen wel bij zeggen: de theorie is vaak toch weer even anders dan de weerbarstige praktijk. U kunt dus onze calculator gebruiken, maar we helpen u net zo graag persoonlijk verder met dit vraagstuk. Het juiste aggregaat kiezen vergt immers vaak even wat denkwerk. Samen met u bekijken we:
- Welk vermogen u nodig heeft (we inventariseren het stroomverbruik).
- Waar de (nood)stroomvoorziening wordt opgesteld (bijvoorbeeld buiten bij een natuurgebied is het belangrijk dat het aggregaat extra stil is).
- Wat de capaciteit moet zijn van de brandstoftank (hoe lang het zonder interventie van een tankauto moet kunnen draaien).
- Welke extra mogelijkheden voor u relevant zijn (denk bijvoorbeeld aan duurzaamheidseisen en schone, zuinige aggregaten).
Heeft u vragen, kunnen wij u van dienst zijn, neem dan gerust contact met mij op, wij geven u graag de energie die u nodig heeft!