Toen Trane in 2012 besloot om naast het verkopen van chillers ook chillers te gaan verhuren, kregen wij bij Genpower een telefoontje. Of we een samenwerking op konden starten? Inmiddels zijn we acht jaar verder en zouden we beiden nooit meer anders willen. Een interview met Remco Ribbers van Trane: “We trekken echt samen op en versterken elkaar. Het is een hele prettige samenwerking.”
De geschiedenis van Trane – leverancier van chillers, rooftops, warmtepompen en meer – gaat helemaal terug naar het jaar 1885. Naar een loodgietersfamilie in La Crosse in de Verenigde Staten. James Trane ontwikkelde samen met zijn zoon Reuben (een mechanisch ingenieur) een baanbrekend lagedruk-stoomverwarmingssysteem. In 1913 ging de familie verder als de naamloze vennootschap The Trane Company. Wereldwijd werken inmiddels 35.000 mensen bij Trane. Volgend jaar is het bedrijf 50 jaar actief in Nederland.
Groot bedrijf, hele korte lijnen
Remco Ribbers werkt nu bijna 12 jaar bij Trane en dat bevalt hem goed. “We zijn een groot bedrijf, maar werken met elkaar en leveren service alsof we een klein bedrijf zijn. We zijn altijd bereikbaar, beschikbaar en flexibel en denken met elkaar mee. Wellicht dat er daardoor ook direct een klik was met Genpower. Zij werken ook zo. Ik ben indertijd gewoon gaan googelen op leveranciers van huuraggregaten en zo kwam ik bij Genpower terecht. Ze hanteren nette prijzen, zijn goed bereikbaar en leveren altijd goede service.”
Grootste verhuurvloot van Europa
Trane besloot haar producten in 2012 ook te gaan verhuren, omdat hier steeds meer vraag naar kwam in de markt en het meer continuïteit brengt in de inkomstenstroom van het bedrijf. Trane verhuurt haar machines aan uiteenlopende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen of datacenters die in de zomer tijdelijk meer koelcapaciteit nodig hebben. Of bedrijven, productielocaties en magazijnen die snel een machine moeten hebben voor noodkoeling als hun eigen koeling uitvalt. Of aan ijsbanen, waar het water met behulp van glycol zelfs tot -20 graden wordt afgekoeld.
Remco: “Wat wij daarbij anders doen dan anderen is natuurlijk dat wij ons eigen product verhuren. We kennen het door en door en hebben de grootste verhuurvloot van Europa. We kunnen daardoor hele goede service verlenen. Omdat niet bij al onze klanten voldoende stroom aanwezig is om onze machines te laten draaien, zochten we daarbij een samenwerking met een verhuurder van aggregaten.”
Zelfde manier van werken
De klik tussen ons – Genpower – en Trane was er direct, vertelde Remco eerder. “Ik kan Genpower nú bellen dat ze vanmiddag moeten leveren en dan gaan we allebei zo snel mogelijk naar de klant toe. Vorige week gebeurde zoiets. Er waren bij een datacenter problemen met de eigen installatie. ’s Ochtends om 11.00 uur belde ik Genpower en om 14.00 uur waren we allebei met alle benodigde materialen op het project.”
“Ik ken inmiddels ook iedereen bij Genpower. Dat is heel prettig, want als de één er niet is weet ik de ander wel te vinden. En we willen op dezelfde manier zaken doen. Tijdens de coronacrisis meldden klanten machines eerder af dan in het contract was afgesproken. Wij gaan die klanten dan niet stug aan die contractperiode houden, maar halen de machines op en nemen ons verlies. Dat is ook in het belang van de relatie. Zo werkt Genpower ook. Laatst was een van onze projectleiders vergeten een machine van Genpower af te melden, waardoor die machine drie dagen langer op locatie stond. Genpower rekent ons dat dan niet door, ze snappen dat er iets is misgegaan en gaan daar heel prettig mee om.”
Gebruik belangrijker dan bezit
Welke plannen heeft Trane nog voor de toekomst? “We verwachten flink te gaan groeien op onze nieuwste service: Trane Eaasy. Eaasy staat voor Equipment as a Service. We bieden klanten daarmee de mogelijkheid om langetermijncontracten met ons af te sluiten tegen een zeer scherp verhuurtarief. We spelen daarmee in op de trend dat gebruik belangrijker wordt dan bezit. Bedrijven hoeven zo zelf geen grote investering te doen in machines en producten.”
“Verder hebben we onlangs voor het eerst in een woonwijk onze elektrische warmtepomp geplaatst. Die warmtepomp is in de wijk aangesloten op het leidingnet en voorziet het hele blok huizen van warm of koud water. Alhoewel het zeker onze core business zal blijven om de industrie, ziekenhuizen, productielocaties en ijsbanen te voorzien van koeling, verwachten we in de woningbouw ook meer van dit soort opdrachten te gaan doen.”
“En de samenwerking met Genpower blijft natuurlijk. We trekken echt samen op en versterken elkaar. Dat is en blijft heel prettig.”