Genpower_Periodiek onderhoud noodstroominstallaties
Jacco van Ooijen

Jacco van Ooijen

Periodiek onderhoud noodstroominstallaties

Om te kunnen vertrouwen op jouw noodstroomaggregaat is het van belang dat de installatie periodiek te laten onderwerpen aan een onderhoudsbeurt. In dit artikel leg ik uit wat we verstaan onder periodiek onderhoud en wanneer je dit moet (laten) uitvoeren. Ook beschrijf ik wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw noodstroomaggregaat werkt in geval van stroomuitval.

Wij raden aan om jouw installatie eens per jaar te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt. Jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat het aggregaat en het automatisch omschakelpaneel tussen net- en noodstroom in optimale conditie blijft. Daarnaast adviseren wij om het aggregaat eens per jaar te laten testen. Hiermee controleer je de betrouwbaarheid en weet je zeker dat alles naar behoren werkt. Bij de controle kijkt men naar het aggregaat, evenals de systemen die hieraan gekoppeld zijn.

Periodiek onderhoud

Er zijn twee soorten onderhoud; preventief en correctief onderhoud. Bij periodiek onderhoud moet je met name denken aan preventief onderhoud. Bij preventief onderhoud wordt éénmaal per jaar de werking van het noodstroomaggregaat getest.

Het preventief onderhoud is op te delen in mechanisch en elektrisch onderhoud.

  • Bij mechanisch onderhoud worden onder andere de filters gecontroleerd en waar nodig vervangen. Ook wordt indien nodig de smeerolie ververst en is er een check op zowel het koelsysteem als de accuvloeistof. Verder worden de V-riemen en brandstoftank gecontroleerd.
  • Bij elektrisch onderhoud voeren we naast een visuele inspectie op de generator controle uit op de stroomkabels, besturings- en regelkasten en de relais. Daarnaast worden de batterijladers en motorverwarmer gecontroleerd.

De onderhoudswerkzaamheden worden opgenomen in een servicerapport. In dit rapport worden indien nodig ook aanbevelingen gedaan voor een betere werking van het aggregaat. Vanuit ons TotalCare onderhoudscontract verrichten we jaarlijks preventief mechanisch en elektrisch onderhoud aan jouw noodstroominstallatie. Dat verzekert een maximale bedrijfszekerheid van jouw aggregaat. Als er tijdens het preventief onderhoud een defect of storing wordt gevonden, vervangen of repareren wij het onderdeel.

Testen

Een periodieke onderhoudsbeurt sluiten we af met het testen van het noodstroomaggregaat. Hierbij laten we de installatie proefdraaien. Tijdens deze proef kijken we naar de temperatuur van de motor, smeerolie en de uitlaat. Daarnaast checken we de druk van de diverse systemen. Wij raden aan om eens per jaar een belaste test aan de hand van een loadbank uit te voeren. Tijdens de loadbanktest testen we de motor van het aggregaat op diverse vermogens aan de hand van een weerstand (de loadbank). Op deze manier worden verschillende metingen gedaan en prestatie-indicatoren nagelopen.

Wat kun je zelf doen?

Wij raden aan met enige regelmaat tussen de jaarlijkse onderhoudsbeurten en controles door de noodstroominstallatie zelf te testen. Dit kan door bijvoorbeeld eens per maand een half uur proef te draaien met het aggregaat. Hierbij kun je letten op de temperatuur van de motor en daarmee controleren of de motorverwarmer nog naar behoren werkt. Ook kun je kijken of de acculader nog functioneert om de batterij op niveau te houden. Door te proefdraaien voorkom je dat het noodstroomaggregaat te lang stilstaat en de installatie niet aanslaat wanneer nodig.

Meer informatie?

Ik vertel je graag hoe je jouw aggregaat vakkundig kunt laten onderhouden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat. Meer weten over slim gebruik van jouw aggregaat voor maximaal rendement? Download dan het Informatieblad Werken met Aggregaten.

TIP: Download de onderhoudswijzer

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten