Een ononderbroken stroomvoorziening is essentieel voor datacenters. Een stroomonderbreking heeft downtime tot gevolg. Bovendien is de kans groot op het verlies van data en/of gegevens. Het is om die reden dan ook niet verwonderlijk dat datacenters een noodstroomaggregaat hebben. Bij het slecht onderhouden van aggregaten, is de kans groot dat ze niet werken op momenten als u ze nodig heeft. Veel tests voldoen niet, omdat ze het aggregaat beproeven met een (te) kleine belasting of zelfs (geheel) zonder belasting. Kortom: een loadbanktest biedt uitkomst.
Aggregaten draaien niet altijd op vol vermogen. Zeker noodaggregaten niet. Dat heeft gevolgen. Door onvolledige verbranding van brandstof, roeten de verbrandingskamer en de uitlaat dicht. Om die reden levert het aggregaat zijn vermogen niet meer. Het gevolg: schade, maar ook risico op brand en ongewenste stilstand. En dat is uiteraard wat u in uw datacenter wilt voorkomen.
Geen belasting versus maximale belasting
Nu voeren veel datacenters wel regelmatig belastingtesten uit op noodaggregaten. Vaak met een (te) kleine belasting maar ook zelfs (geheel) zonder belasting. Zwakke plekken komen pas aan het licht als u uw noodstroomsysteem test op maximaal vermogen. Een voorbeeld van zo’n test is een loadbanktest. Hieruit blijkt of uw noodstroomsysteem het vermogen nog kan leveren.
Werkelijke energiebehoefte nabootsen
Het doel van de loadbanktest is om het piekvermogen op een aggregaat te plaatsen. Daarnaast bepaald de loadbanktest of de generator deze kan produceren en behouden. Een loadbank is een apparaat dat een elektrische belasting genereert en deze op een stabiele en gecontroleerde manier doorgeeft aan de generator. Het vormt een goed alternatief voor de belasting die bij een echte energiebehoefte ontstaat.
Inzicht in de prestaties
Tijdens de loadbanktest staat de loadbank vaak binnen 20 meter van de generator. Via een vermogenskabel is deze aangesloten op de loadbank. Tijdens de circa twee uur durende test worden verschillende metingen van de generator en de output genomen. Dit geeft inzicht in de prestaties. Deze inzichten zijn onder meer:
- Of het systeem de benodigde hoeveelheid stroom kan leveren.
- Hoe efficiënt het systeem functioneert op verschillende laadvermogens.
- Of het aggregaat een stabiele spanning gedurende de test handhaaft.
- Welke drukniveaus de smeerolie en brandstof bereiken.
Bron van informatie
Een loadbanktest levert een bron van informatie over de technische staat van het aggregaat. Het zorgt voor een nauwkeurige indicatie van de manier waarop de generator zal presteren in een real-life situatie. Andere testmethoden simuleren niet – of niet volledig – de eis waaraan de generator moet voldoen. Een loadbanktest helpt bij het verbeteren van de prestaties van noodstroomaggregaten die normaal onbelast getest worden.
Bescherming tegen worst-case scenario’s
Na de loadbanktest is de generatorset schoner en efficiënter. Het gevolg is minder kans op falen in de toekomst. Het is daarmee wat ons betreft een cruciale test die elk datacenter jaarlijks nodig heeft. Consistente prestaties kunnen hierdoor gegarandeerd worden zodat u goed beschermt bent tegen worst-case scenario’s. Het is ook een relatief kleine investering in vergelijking met de financiële kosten van noodreparaties en de minder tastbare kosten van het verliezen van de macht op kritieke momenten.
Extra toepassing bij nieuwbouw
Een mooie extra toepassing van loadbanks is dat ze bij nieuwbouw van een datacenter het thermisch vermogen – dat door de IT-apparatuur in een full operational situatie wordt afgegeven – kunnen simuleren.
Uw servers creëren veel warmte waardoor het een must is om de ruimte goed te blijven koelen. Wanneer de ruimte niet koelt, heeft dit als gevolg dat ICT-appratuur uitvalt. Voordat de oplevering van een (nieuw) datacenter plaatsvindt, wilt u inzicht of de geïnstalleerde airconditioning voldoet aan de berekende hoeveelheid warmte. Dat kan door de loadbanks in te zetten als externe ‘warmtebron’. Zo kan warmte worden gecreëerd om de aanwezige airconditioning te testen op de gewenste capaciteit.
Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op of lees ons eBook Loadbanks.