Bij evenementen gebeurde het al veel langer: meerdere aggregaten (geschakeld) inzetten om er altijd zeker van te zijn dat het evenement door kan gaan. Inmiddels passen we geschakelde aggregaten op veel meer plekken en projecten toe, wat sinds enige jaren mogelijk is omdat de regelingen in aggregaten steeds beter en slimmer zijn. De voordelen van dit zogenoemde powermanagement zijn groot. Door meerdere aggregaten parallel geschakeld in te zetten in plaats van één aggregaat met een groot vermogen, is de bedrijfszekerheid nog groter en de inzet veel flexibeler. In dit blog leg ik uit hoe het werkt.
U kunt het zich vast voorstellen van een evenement, dat het bepaald geen pretje is als het aggregaat uitvalt en daarmee het licht en geluid ook. Bij evenementen gebeurt het dan ook al veel langer dat aggregaten parallel geschakeld worden en maximaal 50% belast draaien. Zodoende dat bij een onverhoopte storing één aggregaat de volledige stroomlevering kan doen.
Minder brandstof, minder CO2
We zetten geschakelde aggregaten allang niet meer alleen in voor die bedrijfszekerheid, maar ook om brandstof te besparen. Waarom zou u immers een groot aggregaat ook ’s nachts en in het weekend door laten draaien als dan de stroomvraag veel lager is? Dan kunt u beter twee of drie parallel geschakelde aggregaten plaatsen, die overdag samen hetzelfde vermogen hebben als één groot aggregaat, maar waarvan er ’s nachts en in het weekend twee helemaal uit kunnen om geen onnodige brandstof te verbruiken en CO2 uit te stoten.
Toepassing in de bouw
Zo plaatsten we onlangs geschakelde aggregaten bij een onderhoudsproject aan een sluis. Om er zeker van te zijn dat de sluis niet uit kan vallen is er één aggregaat geplaatst voor de bediening van de sluizen en één aggregaat voor de verlichting en andere zaken. Doordat de aggregaten geschakeld zijn kunnen ze elkaar overnemen als er onverhoopt toch een aggregaat uitvalt.
Geschakelde aggregaten in offshore
Bij een offshore project plaatsten we meerdere aggregaten op een schip dat de kabels tussen windmolens uitlegt op zee. De stroomvraag varieert tijdens dit werk flink. In plaats van één aggregaat met een groot vermogen, koos deze opdrachtgever voor meerdere aggregaten met een kleiner vermogen, die we dus schakelden.
Gezamenlijk hebben de aggregaten het grote vermogen en schakelen ze bij als dit nodig is. Maar omdat dit niet altijd nodig is, en niet alle aggregaten altijd draaien, wordt er ook niet onnodige brandstof verbruikt. Daarbij is er altijd voldoende stroom, ook als een aggregaat uitvalt, omdat de aggregaten elkaar kunnen overnemen.
Industrie, infra en datacenters
Ook in de industrie, op infraprojecten en bij datacenters plaatsen we steeds vaker geschakelde aggregaten. De “kleinere” aggregaten zijn ook beter beschikbaar en daarmee veel flexibeler in het gebruik.
Overigens zijn er als antwoord op het treven naar minder CO2-uitstoot sinds enkele jaren ook batterijpack op de markt. Deze batterijpack is altijd in combinatie met een aggregaat. De batterij levert de benodigde stroom en zodra deze leeg is, slaat het aggregaat aan om de stroom te leveren en de batterij op te laden. Is de batterij vol, dan slaat het aggregaat weer af. Wij ontwikkelden zelf de Cleanergy! Batterijpack, dat 80% minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot heeft ten opzichte van gewone aggregaten en 57% lager brandstofverbruik ten opzichte van bestaande batterijpacks.
Altijd een project-specifieke oplossing
De inzet van parallel geschakelde aggregaten is altijd een project-specifieke oplossing. Het is ook niet in alle gevallen de meest geschikte oplossing. Op basis van de wensen voor het gebruik van aggregaten bekijken we wat de beste oplossing is. We programmeren de aggregaten bij ons in de werkplaats en doen simulaties om te testen of het goed werkt.
Wilt u weten of geschakelde aggregaten voor uw project een goede oplossing zijn? Neem dan contact met mij op.