Genpower_Man-van-het-eerste-uur Jan blikt terug én kijkt vooruit
Johan Deen

Johan Deen

Man-van-het-eerste-uur Jan blikt terug én kijkt vooruit

Dit jaar bestaat Genpower 25 jaar. Een mijlpaal waar we hier hartstikke trots op zijn. Man-van-het-eerste-uur Jan blikt terug én kijkt vooruit. Hij weet als geen ander hoe Genpower zich de afgelopen 25 jaar doorontwikkelde als bedrijf. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen 25 jaar en wat verwacht hij van de nabije toekomst?

2017 – 25 is een vrij overzichtelijk som. Genpower werd opgericht in 1992. En alhoewel we bijna geen schommelingen zien in ons personeelsbestand behalve groei (4 collega’s vierden eerder dit jaar hun 25-jarig jubileum), is Jan onze enige collega die er vanaf de allereerste seconde bij was. Hoe was die begintijd bij Genpower?

No-nonsense mentaliteit uit de polder

Jan: “We begonnen met z’n tweeën, maar na 3 maanden kwamen er al 2 monteurs bij en heel snel daarna ook een chauffeur. Die collega’s van het eerste uur zijn er allemaal nog steeds. Dat zegt al heel veel over ons bedrijf, denk ik.”

“Zoveel personeel als we nu hebben hadden we nog nooit, maar we blijven een klein bedrijf en dat zorgt voor afwisselend werk. We zijn daarnaast ook van de no-nonsense mentaliteit. Dat hebben we van onszelf hier in de polder en maakt dat we allemaal heel pragmatisch zijn. Daarin hebben we met elkaar echt een klik.”

Zelf bouwen biedt veel voordelen

“Wat uniek is aan ons bedrijf, is dat we vanaf het begin zelf onze aggregaten bouwen. Er zijn niet zoveel bedrijven die dat doen. Doordat we zelf bouwen kunnen we onze aggregaten heel robuust maken, wat ze zeer geschikt maakt voor de verhuur. Daarnaast zijn we door die werkwijze in staat om maatwerk te leveren en snel in te spelen op nieuwe vragen uit de markt.”

De eerste en nog steeds de enige

“Duurzaamheid is bijvoorbeeld echt een thema en het belang ervan groeit nog met de dag. Datzelfde geldt voor de vraag naar stille aggregaten. Wij verenigden die twee wensen uit de markt – duurzaam en stil – in één aggregaat. De Cleanergy! is super geluidgedempt en stoot 70% minder CO2 uit dan normale aggregaten. En dat kan nog minder worden door ook gebruik te maken van zonnepanelen of windturbines. We zijn echt de eersten en nog steeds de enigen die zo’n aggregaat aanbieden.”

Experimenteren en doorontwikkelen

“We experimenteren ook met toepassingen. In de evenementenbranche is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om meerdere aggregaten (geschakeld) in te zetten om er zeker van te zijn dat het evenement door kan gaan. Maar geschakelde aggregaten hebben meer voordelen dan bedrijfszekerheid.”

“Wij zetten geschakelde aggregaten bijvoorbeeld ook in om brandstof te besparen. We plaatsen dan 2 of 3 parallel geschakelde aggregaten, die overdag samen hetzelfde vermogen hebben als één groot aggregaat, maar waarvan er ’s nachts en in het weekend 2 helemaal uit kunnen om geen onnodige brandstof te verbruiken en CO2 uit te stoten.

Maatwerk en meedenken

“Maatwerk is ook iets wat Genpower kenmerkt, vind ik. En dat krijgen we ook terug van opdrachtgevers. Voor onze opdrachtgever Fugro Marine Services bijvoorbeeld, bouwden we een 1,1 megawatt diesel-generatorset met Mitsubishi S12R-MPTA diesel Motor en Stamford PM734C2 generator. Of voor het hoofdkantoor van Zwitserleven in Amstelveen bouwden we een 630 kVA noodstroomaggregaat met Cummins VTA-28-G5 dieselmotor en Stamford generator. De unit is geplaatst in een bunker in de tuin voor het kantoor.”

“Qua plaatsing maken we overigens wel vaker bijzondere dingen mee. Er is nou eenmaal niet standaard plek voor een aggregaat en in die gevallen denken we graag mee over de mogelijkheden om die plek te creëren. Bij het hoofdkantoor van CZ Zorgverzekeringen in Tilburg bijvoorbeeld, werd de fietsenstalling ‘opgeofferd’, om deze om te toveren tot een technische ruimte voor de noodstroomvoorziening van 650 kVA. En op het voormalige hoofdkantoor van een pensioenfonds bleek het dak de enige geschikte plaats om de noodstroomvoorziening te plaatsen. Dus werd het ‘t dak.”

Voorop blijven lopen, in kwaliteit én service

“Als ik zo terugkijk ben ik het meest trots op het personeel. Op wat we samen bereikt hebben. We zijn nu met 16 man en onze verhuurvloot bestaat uit 300 aggregaten van 20- tot 2000 kVA. Er rijden dagelijks 3 eigen vrachtwagens met aggregaten en 4 service-Vito’s over de Nederlandse wegen. Dat hebben we toch maar mooi met elkaar opgebouwd in die 25 jaar.”

“In de nabije toekomst verwacht ik dat steeds meer nadruk zal liggen op het milieu, duurzaamheid en geluiddemping. Dat zijn ontwikkelingen waar wij dagelijks mee bezig zijn en echt in voorop willen blijven lopen. Daarnaast willen we uitblinken in onze serviceverlening. Méér doen dan waar onze opdrachtgevers om vragen. Want wij geloven dat je niet alleen in kwaliteit en innovativiteit het verschil moet maken tegenwoordig. Juist ook die serviceverlening kan doorslaggevend zijn in de keuzes die potentiële opdrachtgevers maken.”

TIP: Download de casebundel en bekijk onze projecten!

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten