Genpower_Het belang van een loadbanktest (2)
Jacco van Ooijen

Jacco van Ooijen

Het belang van een loadbanktest

Een manier om het vermogen en de betrouwbaarheid van een aggregaat te testen, is door het uitvoeren van een loadbanktest. Een loadbanktest is belangrijk om de technische staat van het aggregaat in kaart te brengen.

Omdat een aggregaat vaak niet (continu) op vol vermogen draait, treedt er onvolledige verbranding op. Hierdoor kan roet ophopen in de verbrandingskamer en uitlaatsystemen. Niet alleen neemt dan het vermogen en presteren af, ook neemt het risico op brand, stilstand en schade toe. Naast afgenomen vermogen en toenemend veiligheids- en storingsrisico, neemt de kans op een kortere levensduur toe.

Loadbanktest als belangrijke indicator voor onderhoud

Met een loadbanktest wordt het aggregaat getoetst op maximaal vermogen, een capaciteit die wordt uitgedrukt in Ampère en kilowatts. Wanneer een aggregaat ‘onderpresteert’ heeft dit vaak impact op de werking en het verbruik. Hierdoor neemt het gebruik toe van brandstof en smeerolie, slechte motorprestaties en/of een verhoogde druk op de carter.

Eventuele voordelen van een loadbanktest:

  • Peace of mind – de test brengt potentiële storingen tijdig aan het licht;
  • Regelmatige testen verhoogt de levensduur en betrouwbaarheid van het aggregaat;
  • Demonstreert het presteren van een gereviseerd aggregaat;
  • Voorkom onveilige situaties zoals brand;
  • langere levensduur van het aggregaat bij goed onderhoud.

Met een loadbanktest komen mogelijke zwakke plekken aan het licht. Wanneer dit het geval is, kan men gelijk actie ondernemen.

Hoe werkt een loadbanktest

Bij een loadbanktest wordt de motor getest met een weerstand (de loadbank). Dit is de meest kostenefficiënte en effectieve methode om de noodzaak van preventief onderhoud te achterhalen. Zo ontdek je tijdig koolstof/roetophoping in de motor en uitlaat. De test kan je uitvoeren in kW’s of in kVA’s (cos phi = 0,8), afhankelijk van het budget en wens van de klant.

Een loadbank werkt in principe als een weerstand die een situatie nabootst. Met de test controleer je of het aggregaat maximaal vermogen kan leveren en worden de mogelijke indicatoren tijdens de test nagelopen. Loadbanks hebben we in verschillende vermogens, zodat ieder aggregaat op vol vermogen kan worden getest. Met een loadbanktest en het daaropvolgende onderhoud heeft u niet alleen uw (nood)stroomvoorziening op orde, maar weet u ook dat deze zal zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening.

Meer weten? Genpower helpt graag!

Genpower heeft een loadbank voor ieder vermogen. Wilt u meer informatie over loadbanks? Download dan ons eBook!

TIP: Download hier ons e-book 'Loadbanks'

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten