Genpower-verschil traditionele en hybride aggregaten
Arné van der Wiel

Arné van der Wiel

Mechanische en elektrische energie, traditionele en hybride aggregaten: de verschillen

Hoe werkt een aggregaat precies? Wat is het verschil tussen elektrische en mechanische energie? Hoe verschillen hybride-oplossingen van traditionele aggregaten en hoeveel schoner zijn de nieuwste hybride-oplossingen? Mechanische en elektrische energie, traditionele en hybride aggregaten: de verschillen in deze blog.

Wat is het verschil tussen elektrische en mechanische energie?

Deze vraag kan misschien wel het duidelijkst worden beantwoord aan de hand van de werking van een aggregaat. Een traditioneel aggregaat bestaat uit een verbrandingsmotor en een generator. De motor zet brandstof (bijvoorbeeld diesel, biodiesel, benzine of gas) om in mechanische energie: er gaat iets draaien. De generator zet die bewegingsenergie vervolgens om in elektrische energie.

Denk ook maar aan de fietslampen van vroeger. Daar kwam dan geen diesel aan te pas, maar spierkracht. Door te fietsen ging de dynamo die tegen het wiel zat draaien en die draaiing zorgde ervoor dat de fietslamp ging branden.

Andersom is overigens ook mogelijk. Dat een machine elektrische energie omzet in mechanische energie. Dat doet een elektromotor bijvoorbeeld.

Wat is het verschil tussen traditionele en hybride aggregaten?

Er is een verschil tussen traditionele aggregaten en hybride aggregaten, maar er zijn ook verschillen tussen traditionele hybride aggregaten en de nieuwste uitvoering van hybride aggregaten.

Eerst maar eens traditionele aggregaten versus hybride aggregaten. Een traditioneel aggregaat bestaat dus uit een verbrandingsmotor en een generator. Op de plek waar het aggregaat stroom moet leveren draait zo’n aggregaat continu. Er gaat (bio)diesel in, er komt stroom uit.

Bij een hybride aggregaat komt er een batterijpack bij. Daarin wordt de opgewekte energie opgeslagen. Dat accupakket levert dan de benodigde energie. Het aggregaat draait alleen als de batterij moet worden opgeladen of als er een piek is in de stroomvraag. Bij zo’n hybride aggregaat hoeft de motor daardoor niet constant te draaien. In plaats van 24 uur per dag draait de motor misschien nog maar 5 uur per dag. Dat levert een enorme besparing op. Onze Cleanergy! Hybride oplossing bijvoorbeeld, verbruikt gemiddeld 70% minder brandstof en zorgt daarmee dus ook voor 70% minder CO2-uitstoot.

Verschillen tússen hybride aggregaten zijn er ook. Hybride aggregaten bestaan normaliter namelijk uit twee losse onderdelen die worden gekoppeld met omvormers: het aggregaat en het batterijpack. Onze nieuwste generatie hybride aggregaten zijn echt all-in-one. Het aggregaat en batterijpack zijn geïntegreerd in één kast en er zijn ook geen losse omvormers meer nodig. Deze hybride aggregaten zijn dus veel compacter.

Hoeveel schoner zijn de nieuwste Cleanergy! Hybride aggregaten?

Veel schoner. In ons nieuwste all-in-one Cleanergy! Hybride aggregaat gebruiken we namelijk de schoonste Stage 5 motor. Omdat die Stage 5 motor ook nog wordt aangestuurd door slimme software, draait het aggregaat altijd op het juiste vermogen en wordt het gebruik van de batterij continu afgestemd op de vraag. Er is dus geen verspilling meer, het aggregaat draait super efficiënt én het uitlaatgassysteem is zo schoon mogelijk.

Deze nieuwe all-in-one Cleanergy! Hybride aggregaten geven ook veel minder geluidsoverlast. Sowieso bouwen we het aggregaat in een geluiddempende kast, dat scheelt al heel veel. Maar het aggregaat kan ook goed op afstand worden aangestuurd via die slimme software. Daardoor kunnen we ervoor zorgen dat het aggregaat op de meest gunstige momenten op de dag draait om de batterij op te laden. Als het in een woonwijk staat bijvoorbeeld nooit ’s nachts maar overdag, als mensen naar hun werk zijn en kinderen naar school.

Contact

Heeft u nog andere vragen over aggregaten, bijvoorbeeld over de verschillende vermogens? Of wilt u meer weten over onze nieuwste all-in-one Cleanergy! Hybride aggregaten? Neem gerust contact met mij op, ik vertel u graag meer.

TIP: Download ons brochure Werken met aggregaten

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Looking for something?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Your Quote List

Your list is empty, add products to the list to send a request

Back to products