Met een transfer switch (omschakelsysteem) zorg je ervoor dat een noodstroomaggregaat snel en veilig wordt aangesloten op jouw netaansluiting. Zonder vaste noodstroominstallatie of geïnstalleerd omschakelsysteem kun je niet snel anticiperen op stroomuitval en loop je onnodig (extra) risico op schade. Hieronder beschrijf ik kort het nut van een transfer switch en hoe deze werkt. Doel is om iedereen die niet beschikt over een vaste noodstroominstallatie te laten inzien dat de aanschaf van een transfer switch loont.
Als totaalleverancier op gebied van aggregaten krijgen wij geregeld het verzoek om ‘zo snel mogelijk een aggeragaat te leveren in verband met een stroomstoring’. Gelukkig kan Genpower vrijwel altijd direct leveren uit een moderne vloot van ruim 300 aggregaten. Zo kunnen wij snel schakelen en je binnen no-time voorzien van een tijdelijke stroomoplossing van de hoogste kwaliteit. Maar het aggregaat is geleverd, wat dan? Dat is iets om nu al over na te denken!
Transfer switch
Na levering van de tijdelijke noodstroomoplossing wil je natuurlijk dat het aggregaat direct wordt aangesloten en snel ‘up-and-running’ is. Maar dit kan alleen als je beschikt over een geïnstalleerde transfer switch in jouw meterkast. Als je dit nog moet regelen tijdens de stroomstoring is de kans groot dat je te laat bent. Want dan zal je hoogstwaarschijnlijk samen met de andere, niet voorbereide bedrijven in de storingsregio moeten wachten totdat een erkende installateur tijd heeft om langs te komen Met een transfer switch koppel je het aggregaat eenvoudig aan jouw meterkast. Als je een vaste noodstroominstallatie hebt, is de koppeling tussen netstroom en aggregaat er waarschijnlijk al. Maar als je deze niet hebt raden wij de aanschaf van een transfer switch aan.
Wat is een transfer switch?
Een transfer switch is er grof gezegd in twee varianten, een manuele transfer switch (MTS) en een automatische transfer switch (ATS). De ATS zien we vaak als verlengstuk op vaste noodstroominstallaties of zelfs geïntegreerd met de installatie. Een MTS is goedkoper en vormt een goede koppeling tussen het door jouw gehuurde aggregaat en jouw stroomnetwerk. Als jouw netstroom is uitgevallen schakel je het aggregaat aan en switch je de koppeling naar stroom. Wanneer de stroomstoring voorbij is kun je deze ‘terugswitchen’ naar netstroom en het aggregaat uitzetten.
Met een MTS ben je prima voorbereid op het snel aansluiten van een aggregaat bij een eventuele stroomstoring. De switch in de meterkast heeft als functie het elektrisch schakelen van netstroom naar het aggregaat en andersom. Hierbij wordt de netaansluiting gescheiden van de generator-aansluiting. De 4-polig schakelaar zorgt ervoor dat er geen kortsluiting ontstaat tussen de netvoeding en de generatorvoeding. Bij de aansluiting blijft de werking van zekeringen en aardlekschakelaars behouden.
Erkend installateur
De schakelaar moet door een erkend installateur worden aangesloten. Regel dit dus zo snel mogelijk, want pas dan weet je zeker dat je ook zonder vaste noodstroominstallatie snel kunt beschikken over een ‘passende’ tijdelijke stroomoplossing
Wij adviseren je graag over hoe je jouw organisatie zo goed mogelijk voorbereidt op stroomuitval. Neem vrijblijvend contact op of download onze checklist ‘Voorbereid op stroomuitval’.