Genpower_Een aggregaat kopen, waar moet u op letten
Johan Deen

Johan Deen

Een aggregaat kopen: waar moet u op letten?

Als u ons al kent, dan weet u waarschijnlijk dat we bij Genpower heel actief zijn in de verhuur van aggregaten. Wat veel mensen niet weten, is dat wij ook aggregaten verkopen. Regelmatig is daarbij sprake van maatwerk, bijvoorbeeld omdat het aggregaat binnen een bepaalde ruimte moet passen of heel stil moet zijn. Opdrachtgevers vragen ons daarnaast ook naar gebruikte aggregaten uit onze verhuurvloot die zij aan willen schaffen. Waar moet u op letten als u een aggregaat gaat kopen?

De redenen om een aggregaat te kopen kunnen divers zijn. Meestal is er ofwel sprake van behoefte aan een noodaggregaat voor als de stroom uitvalt, ofwel om elektrisch aangedreven machines van stroom te voorzien. Zoals aannemers die bouwstroom nodig hebben voor drogers en bouwliften. Of evenementencatering (bakplaatjes, koelers), transporteurs van koelcontainers of vuilverwerkers (transportbanden, shredders).

Aggregaat kopen voor stroom op locatie

Zoekt u een aggregaat om elektrisch aangedreven machines op locatie van stroom te voorzien, dan adviseren we u graag over het benodigde vermogen, de capaciteit van de brandstoftank en eventuele extra wensen, zoals een extra stil en zuinig aggregaat. Qua beveiliging zijn er veel mogelijkheden en ook technisch is er steeds meer mogelijk, we denken graag met u mee. Zo zien we de vraag naar onze Cleanergy! Batterijpacks de laatste jaren sterk toenemen.

Aggregaat kopen voor noodstroomvoorziening

Zoekt u een aggregaat voor de noodstroomvoorziening, dan is het allereerst belangrijk om een goed beeld te hebben van welke risico’s u loopt bij stroomuitval. Onze checklist stroomuitval onder aan deze blog helpt u om die risico’s op een rij te zetten. De checklist bevat vragen zoals:

  • Hoe lang kan uw bedrijf zonder stroom zonder dat schadelijke effecten optreden?
  • Heeft u al een noodstroomvoorziening en zo ja, hoe vaak test u deze?
  • Zijn uw bedrijfsprocessen voorzien van procesbeveiliging?
  • Hoe is de fysieke beveiliging van uw pand geregeld bij stroomuitval?
  • Hoe communiceert u met bezoekers binnen uw pand(en) als de stroom uitvalt?
  • Is evacuatie mogelijk?
  • Beschikt u over noodverlichting?

De checklist gaat daarbij ook in op specifieke aspecten die spelen bij bedrijven in bijvoorbeeld de zorg en land- en tuinbouw. De checklist helpt u daarnaast om een goed beeld te krijgen van het stroomverbruik van de belangrijkste stroomafhankelijke processen binnen uw bedrijf. Dat is stap 1 bij de inventarisatie van welk aggregaat voor u als noodstroomvoorziening het meest geschikt is als u gaat kopen.

Stap 1. Inventariseer het stroomverbruik: welk vermogen heeft u nodig?

Om uw stroomverbruik in kaart te brengen is het praktisch om eerst een overzicht te maken van de belangrijkste stroomafhankelijke processen binnen uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Koeling
  • Computersystemen
  • Dataverkeer
  • Hydrofoor
  • Licht
  • Temperatuur
  • Luchtkwaliteit
  • Applicaties

Op elk apparaat staat hoeveel stroom het verbruikt. Dat alles bij elkaar opgeteld is het gelijktijdig vermogen. Dat is anders, en minder, dan het geïnstalleerde vermogen: dat wat er binnenkomt via het net vanuit het energiebedrijf. Als uw aggregaat het hele pand moet overnemen bij stroomuitval is het gelijktijdig vermogen het vermogen dat uw aggregaat moet kunnen leveren. Is het niet nodig het hele pand over te nemen, maar geeft u aan bepaalde processen prioriteit hebben, dan telt u het stroomverbruik van die processen op, om te kunnen bepalen welke capaciteit uw aggregaat moet kunnen leveren als de stroom uitvalt. Uiteraard helpen wij u daar desgewenst graag bij.

Stap 2. Waar wordt de noodstroomvoorziening opgesteld?

Aggregaten kunnen binnen en buiten worden geplaatst, afhankelijk van uw wensen en eisen. Wordt de noodstroominstallatie binnen opgesteld, dan is het belangrijk dat er een technische ruimte is waar plaats is voor het aggregaat en dat er geen beperkingen zijn voor het installeren van luchtkanalen voor de aan- en afvoer van koellucht. Veelal vragen onze opdrachtgevers bij plaatsing van aggregaten binnen ook specifiek om schone, zuinige en stille aggregaten. Ook belangrijk: er zal een leidingsysteem moeten worden aangelegd om de tank van buitenaf te kunnen vullen.

Wordt het aggregaat buiten opgesteld dan is ook de eerste vraag: waar is hier plaats voor? Is het nodig dat wij er een hek of hok omheen bouwen om vandalisme en ongeoorloofd gebruik tegen te gaan? En hoe stil moet het aggregaat zijn? Is er directe bebouwing in de nabijheid van de opstelplaats?

Stap 3. Wat moet de capaciteit zijn van de brandstoftank?

Volgende stap is om te bepalen wat de gewenste autonomietijd is van het aggregaat. Dat wil zeggen: hoe lang moet het zonder interventie van een tankauto kunnen draaien? Als bijvoorbeeld op vrijdag om 19.00 uur de stroom uitvalt, als er niemand is en vlak voor het weekend, dan wilt u mogelijk dat het aggregaat tot dinsdag moet kunnen blijven draaien. U wilt immers voorkomen dat er op zondag een tankauto moet komen om de tank bij te vullen. En tot maandag zou kunnen, maar wat als dat net een Tweede Paas- of Pinksterdag is? Er zijn ook bedrijven die het belangrijk vinden dat een aggregaat een week kan doordraaien. Op basis van de tijd die het aggregaat zelfstandig door moet kunnen draaien bepalen we de capaciteit van de brandstoftank.

Stap 4. Welke extra mogelijkheden zijn voor u relevant?

In veel gevallen hebben onze opdrachtgevers specifieke wensen. Bijvoorbeeld – vanwege de plaatsing van het aggregaat binnen, in een woonwijk of een natuurgebied – schone, zuinige en stille aggregaten. Maar er zijn meer mogelijkheden.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het terugschakelen van het aggregaat te synchroniseren met het net, zodat erbij dat terugschakelen geen onderbreking plaatsvindt. Als een aggregaat start is er altijd een kort moment geen stroom. Het aggregaat ziet de storing immers niet aankomen. U gaat dan, zoals we dat noemen, even ‘door het donker’. Bij het terugschakelen gebeurt dit ook, tenzij we het aggregaat zo instellen dat het terugschakelen gesynchroniseerd gebeurt. Het blijft dan nog even gelijktijdig met het net draaien, zodat u niet twee keer ‘door het donker’ gaat.

We adviseren u uiteraard graag over dit soort mogelijkheden. Neem vooral contact met ons op als u vragen heeft.

TIP: Download hier de checklist 'Voorbereid op stroomuitval'

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten