Genpower_Breng de risico’s van stroomuitval in kaart
Johan Deen

Johan Deen

Breng de risico’s van stroomuitval in kaart

Nederland heeft, met een uptime van 99,95 procent, één van de meest betrouwbare stroomnetwerken van de wereld. Desondanks krijgt ieder Nederlands bedrijf vroeg of laat te maken met stroomuitval. In 2017 kon er per aansluiting gemiddeld 24 minuten geen stroom worden geleverd. In dit artikel ga ik in op de risico’s van stoomuitval en waarom het belangrijk is om deze risico’s voor uw organisatie in kaart te brengen.

Een gemiddelde is maar een gemiddelde, want vaak zien we dat stroomuitval voorkomt in pieken. Neem bijvoorbeeld 9 maart 2018, toen kwamen maar liefst 28.000 aansluitingen in het centrum van Amsterdam urenlang zonder stroom te zitten. Daarnaast stonden trams door de stroomstoring stil, werkten verkeerslichten niet en moest zelfs het Rijksmuseum worden ontruimd. U kunt zich voorstellen dat een grote stroomstoring (zoals die in Amsterdam) bedrijven zonder noodstroominstallatie flink wat kan schade kunnen opleveren. Daarom is het zaak om goed na te gaan welke schade uw organisatie kan ondervinden bij stroomuitval.

Breng de risico’s in kaart

De impact van een stroomstoring is het grootst wanneer belangrijke bedrijfsprocessen worden verstoord of stil komen te liggen. Het is daarom belangrijk om de risico’s voor uw organisatie in kaart te brengen. Welke bedrijfsprocessen kunnen verstoord raken en welke schade kan dit met zich meebrengen.

Maar er liggen meer risico’s op de loer. Denk hierbij ook aan de ‘randzaken’. Een tijdelijk niet-werkend koffiezetapparaat is geen probleem. Maar wat zijn de consequenties als de lift blijft hangen of als de slagboom van het parkeerterrein niet meer werkt? Door een stroomstoring kunnen ook andere veiligheidsrisico’s ontstaan, raken industriële processen mogelijk ontregeld, kan er data-verlies ontstaan door het uitvallen van servers en werken elektrische overheaddeuren wellicht niet meer.

Daarnaast kan een stroomstoring ook plaatsvinden buiten werktijd. Dit kan extra risico’s met zich meebrengen.  Denk maar aan een verhoogd risico op inbraak, doordat uw alarmsysteem of camerasysteem niet meer werkt. En wat is het effect op bijvoorbeeld elektrische schuifdeuren. Al deze zaken kunnen invloed hebben op de continuïteit van uw bedrijfsvoering.

Noodstroomvoorziening als oplossing

Ga eens zitten met collega’s om te brainstormen over de risico’s voor uw organisatie. Als u alle risico’s in kaart heeft gebracht, kunt u bepalen of bijvoorbeeld een vaste noodstroomvoorziening nodig is of niet.

In onze checklist ‘Voorbereid op stroomuitval?’ helpen wij u om de risico’s van stroomuitval in kaart te brengen. Deze checklist laat u inzien welke risico’s uw bedrijf loopt bij stroomuitval en helpt bepalen of uw organisatie voldoende is voorbereid. De checklist sluit af met diverse tips en aandachtspunten.

TIP: Download hier de checklist 'Voorbereid op stroomuitval'

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten