Aggregaat in een woonwijk die te veel lawaai maakt?
Johan Deen

Johan Deen

Aggregaat in een woonwijk die te veel lawaai maakt?

Met de grote renovatieopgave waar woningcorporaties voor staan en het groeiende aantal herbestemmings- en transformatieprojecten, groeit ook het aantal bouwprojecten in binnenstedelijk gebied. Het zijn vaak opgaven waar logistiek behoorlijk wat bij komt kijken. Daarnaast zijn er veel omwonenden, voor wie de overlast zo veel mogelijk moet worden beperkt. Nu snappen de mensen meestal wel dat er overdag, als er gewerkt wordt, geluidsoverlast is. Maar ’s nachts, als het verder overal stil is, kan lawaai behoorlijk storend zijn en mensen zelfs uit hun slaap houden. Dat gebeurt met regelmaat als aggregaten ‘s nachts blijven draaien. Speciaal voor deze situaties beschikken wij daarom over super stille aggregaten.

Aggregaten die ’s nachts blijven draaien vormen bepaald geen uitzondering. U weet zelf als geen ander dat er vaak 24 uur per dag stroom nodig is op een bouwplaats. Bijvoorbeeld voor de beveiligingscamera, de kachels in de bouwkeet die op spanning moeten blijven, een computer/server in de bouwkeet of een pomp die moet blijven draaien om het werk droog te houden als er een put gegraven is.

Geluidsoverlast door een draaiend aggregaat

Zo’n aggregaat dat ’s nachts draait kan behoorlijk wat geluidsoverlast geven. De dieselmotor die in aggregaten zit maakt lawaai, maar ook de lucht die door de omkasting heen wordt geblazen voor de koeling geeft een continu monotoon geluid. Als u vervolgens klachten krijgt van omwonenden kunt u het aggregaat eventueel verplaatsen, maar de vraag is of dat een oplossing biedt. Vaak wordt daarmee alleen het probleem verplaatst. U kunt misschien iets voor het aggregaat zetten, maar veelal lost ook dat het probleem niet op.

Oplossing: super geluid gedempte aggregaten

Doordat wij de vraag naar onze stille aggregaten sterk zien groeien, merken wij dat die geluidsoverlast voor steeds meer bedrijven en in steeds meer situaties speelt. Reden genoeg om er in dit blog wat meer aandacht aan de besteden. Wij ontwikkelden onze super geluid gedempte aggregaten namelijk precies om dit probleem op te lossen.

Veel minder decibel = geen klachten meer

Een normaal aggregaat breng gemiddeld 65 tot 70 decibel voort. Onze geluidgedempte aggregaten 60 decibel of minder. Nou lijkt dat verschil zo op het eerste oog niet zo groot, maar het is een verschil tussen dag en nacht voor omwonenden. 3 decibel meer zorgt namelijk al voor een verdubbeling van het lawaai. Onze Cleanergy! Aggregaat 20 kVA is zelfs het enige aggregaat dat je gerust naast een woonhuis kunt laten draaien. De bewoners hebben daar geen last van.

We beperken de geluidsoverlast zo drastisch op twee manieren: met onze zojuist genoemde Cleanergy! Aggregaat en met ons Cleanergy! Batterijpack.

Cleanergy! Batterijpack dat supersnel oplaadt

Ons Cleanergy! Batterijpack bestaat uit een accupakket en wordt gebruikt in combinatie met een aggregaat. De accu levert de benodigde stroom en zodra de accu leeg is, slaat het aggregaat aan om de stroom te leveren en de accu op te laden. Is de accu vol, dan slaat het aggregaat weer af. Een batterijpack is een ideale oplossing op plekken waar de stroomvraag beperkt is maar wel continu, zoals voor een bouwkeet op de bouwplaats. In plaats van dat ’s nachts enkel voor het veiligheidslampje met veel lawaai een aggregaat staat te draaien, levert nu de accu de stroom.

Uniek aan ons Cleanergy! Batterijpack is dat we werken met lithium batterijen in plaats van een loodzuur batterij. Daardoor laadt de accu heel snel op. Dat resulteert erin dat het aggregaat soms maar 1 uur hoeft te draaien om de accu op te laden. En u stoot daarmee ook nog eens gemiddeld 70% minder CO2 uit (en heeft dus ook 70% minder brandstofkosten).

Minder fijnstof, CO2 en NOx

Wat we met onze Cleanergy! hebben gedaan is dat we de stille uitvoering zoals u die misschien al kent – aggregaat in een 10 ft. container met een los tankje – met een factor 10 professionaliseerden. Allereerst beschikt het aggregaat over een grote ingebouwde 1.000 liter brandstoftank, waardoor het heel lang autonoom kan draaien. Daarnaast zijn de Cleanergy! units gebouwd met krachtige, betrouwbare en zuinige dieselmotoren, die minder fijnstof, CO2 en NOx produceren. Ze voldoen daarmee ook aan de EPA Tier 3 en EUR stage III A emissie regelgeving.

Geluidsniveau: slechts 51 dB(A)

Om de geluidgedempte units heen bouwden we een volledig geïsoleerde 10 ft. ISO-container, voorzien van geluiddempende lucht toe- en afvoerroosters. Het aggregaat is daardoor echt ongelofelijk stil. We hebben het voor ons vorige blog over de Cleanergy! nog ’s avonds, toen het stil was rond ons eigen terrein, gemeten. We kwamen aan de stilste kant van het aggregaat uit onder de 50 dB(A) op 7 mtr. en aan de uitblaaskant op 51 dB(A) op 7 mtr. Toen er flink verderop een auto over de dijk reed moesten we nota bene stoppen met meten, omdat de meting werd verstoord.

Stil, zuinig en veilig

Kortom: er zijn goede oplossingen beschikbaar om geluidsoverlast voor omwonenden op een bouwplaats tot een minimum te beperken. En u beperkt met die oplossingen ook de uitstoot van CO2. Wij helpen u graag om voor uw bouwplaats de juiste keuzes te maken. Hoeveel vermogen u nodig heeft, waar u het aggregaat het beste kunt plaatsen en welk van deze super geluid gedempte aggregaten voor u het beste past. Neem bij vragen gerust contact met mij op.

TIP: Download hier ons productoverzicht 'Verhuur'

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten