Aggregaat op de bouwplaats? Nu met 70% minder uitstoot
Jacco van Ooijen

Jacco van Ooijen

Aggregaat op de bouwplaats? Nu met 70% minder uitstoot

Met de steeds strengere eisen waar bouw- en infrabedrijven aan moeten voldoen als het gaat om CO2-uitstoot, kregen wij steeds vaker de vraag of we ook hybride-oplossingen in de verhuur hebben. Die hebben we nu, én slimmer en zuiniger dan de hybride-oplossingen die er al zijn in de markt. We ontwikkelden namelijk ons eigen Cleanergy! Batterijpack, dat 70% minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot heeft ten opzichte van gewone aggregaten en 57% lager brandstofverbruik ten opzichte van bestaande hybride-oplossingen. Ik leg hier graag uit hoe het werkt.

Bouw- en infrabedrijven streven naar steeds minder CO2-uitstoot en opdrachtgevers sturen daar ook op aan. De bouwplaats inrichten met zo min mogelijk diesel-aangedreven apparatuur is een voorbeeld van een maatregel die bedrijven nemen. Dat draagt bij aan een hogere score op de CO2-Prestatieladder, wat weer voordelen biedt bij aanbestedingen.

Minder CO2-uitstoot met een batterijpack

Als antwoord op dat streven naar minder CO2-uitstoot zijn er sinds enkele jaren hybride-oplossingen op de markt. Deze hybride-oplossing bestaat uit een aggregaat en een batterijpack. De batterij levert de benodigde stroom en zodra de batterij leeg is, slaat het aggregaat aan om de stroom te leveren en de batterij op te laden. Is de batterij vol, dan slaat het aggregaat weer af.

Een batterijpack is een ideale oplossing op plekken waar de stroomvraag beperkt is maar wel continu, zoals voor een bouwkeet op de bouwplaats. In plaats van dat ’s nachts enkel voor het veiligheidslampje met veel lawaai een aggregaat staat te draaien, levert nu de batterij de stroom. Het aggregaat heeft veel minder draaiuren en het is daardoor zuiniger en stiller.

Nóg zuinigere batterijpacks

Omdat opdrachtgevers ons steeds vaker vroegen om energiezuinige en stillere oplossingen, besloten wij samen met onze partner Victron op zoektocht te gaan. Zou het nog slimmer en zuiniger kunnen? Batterijpacks hadden tot dan toe altijd een batterij met een loodzuur batterij. Wat zou het verschil maken als we een batterijpack zouden maken met een lithium batterij? Een enorm verschil zo bleek, en het resulteerde in ons eigen Cleanergy! Batterijpack.

Loodzuur versus lithium. Het verschil met loodzuur is dat een lithium accu veel sneller is opgeladen. Een loodzuur batterij doet er lang over om op te laden, doordat de laatste 20% heel langzaam gaat. Je ontkomt daar echter niet aan, want als je een loodzuur batterij niet 100% oplaadt is na een half jaar je accu kapot.

We hebben de verschillen natuurlijk getest in de praktijk en een lithium batterij is gemiddeld met een uurtje weer vol, terwijl een loodzuur batterij er wel 8 uur over doet om op te laden. Al die tijd draait dus alsnog het aggregaat. Met twee keer opladen per dag draait een batterijpack met loodzuur batterijen dus nog steeds ongeveer 112 uur per week, terwijl ons Cleanergy! Batterijpack ongeveer 14 uur per week draait.

70% minder CO2-uitstoot

De snelle oplaadtijd van de lithium batterij resulteert erin dat het aggregaat veel minder draaiuren heeft, daardoor veel minder brandstof verbruikt en daardoor ook veel minder CO2 uitstoot. Het verschil met een gewoon aggregaat is enorm, u realiseert met ons Cleanergy! Batterijpack 70% minder CO2-uitstoot (en dus ook 70% minder brandstofkosten) dan met een gewoon aggregaat.

Maar het verschil met batterijpacks met loodzuur batterijen is ook enorm. Voor dit blog hebben we met de hulp van een klant nog even een meting gedaan in de praktijk en daaruit bleek dat het Cleanergy! Batterijpack 9,0 kWh per generator draaiuur heeft en 6,6 draai minuten per kWh. Een batterijpack gebaseerd op loodzuur batterijen heeft 3,9 kWh per generator draaiuur en 15,2 draai minuten per kWh. Daarmee heeft ons Cleanergy! Batterijpack 57% lager brandstofverbruik en 57% minder CO2-uitstoot dan andere batterijpacks.

Altijd en overal de gegevens inzien

Het gebruik van loodzuur batterijen in batterijpacks is daarmee wat ons betreft alweer een achterhaalde techniek. De verschillen zijn zo groot. U kunt dat zelf overigens ook eenvoudig meten, want als u een Cleanergy! Batterijpack in gebruik heeft kunt u overal inloggen (computer, iPad, telefoon) om in het hart van de machine te komen en de gegevens in te zien.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Voeg ze hieronder toe of neem contact met ons op.

TIP: Download informatieblad "Werken met aggregaten"

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten