Genpower_Atlas Copco_stage5
Arné van der Wiel

Arné van der Wiel

4 punten waar u rekening mee moet houden bij Stage 5 motoren

Stage 5, geen onbekende term voor u. De laatste jaren heeft u deze term vast en zeker gehoord. De regelgeving rondom de uitstoot van dieselmotoren is aangescherpt. Waar we eerst Stage IIIa hadden voor constant toerental motoren, stappen we nu over naar Stage 5. Maar wat houdt dit nu precies in? En waar moet u rekening mee houden? In totaal zijn er 4 punten waar u rekening mee moet houden bij Stage 5 motoren.

Energie produceren zonder uitstoot gaat helaas niet. Daarom moeten in januari 2022 alle nieuwbouw aggregaten (met uitzondering van noodstroomaggregaten) voldoen aan de Stage 5 normen. Het doel is om de uitstoot van NOx (stikstof) en CO2 terug te dringen. Kortom schonere energie dus!

Wat verandert er nu precies?

Op het eerste oog lijkt er niet veel te veranderen. Een aggregaat blijft diesel nodig hebben. Toch zijn er 4 punten waar u rekening mee moet houden bij Stage 5 motoren in aggregaten:

 1. De motoren zijn voorzien van een roetfilter

  Een motor moet standaard een roetfilter hebben om zo de roetuitstoot te verminderen. De roetfilter vangt het roet op die tijdens regeneratie onder extreme hoge temperaturen verbranden. Op deze manier gaat de roetuitstoot naar beneden. In principe is een roetfilter dus zelfreinigend zolang het aggregaat voldoende belast wordt. Een verstopte roetfilter is een gevolgd wanneer het aggregaat niet voldoende belast wordt.

 2. De motoren hebben AdBlue nodig

  Omdat een motor alleen aan Stage 5 kan voldoen door een nabehandeling van de uitlaatgassen, zullen motoren vanaf 50 kVA uitgerust zijn met een actieve katalysator. Meestal met AdBlue. Hierdoor kunnen de motoren schoner draaien. AdBlue is een vloeistof dat bestaat uit gedemineraliseerd water en ureum. Door de hete uitlaatgassen hiermee te injecteren, is een groot deel van de stikstofoxiden (NOx) omgezet in zuivere stikstof en waterdamp. Twee onschuldige stoffen die van nature aanwezig zijn in onze lucht. Het spreekt voor zich dat naast brandstof ook met enig regelmaat AdBlue bijgetankt moet worden. Gebeurt dit niet en raakt de AdBlue-tank leeg, dan valt het aggregaat stil. Dit voorkomt dat u al dan niet bewust doorwerkt zonder de uitstoot te reduceren.4 punten waar u rekening mee moet houden bij Stage 5 motoren in aggregaten

  Wist u dat 1 liter diesel gemiddeld minder dan 4,26 gram NOx en 0,27 gram fijnstof levert?

 3. De motoren verbruiken fractioneel meer diesel

  U leest het goed. De nieuwe motoren verbruiken soms fractioneel meer brandstof. Hoe dit werkt? Een dieselmotor werkt volgens het zelfontbrandingsprincipe. De lucht boven in de cilinder wordt gecomprimeerd, waarna er brandstof wordt ingespoten om het mengsel te laten ontbranden onder compressie. Deze ontbranding zorgt voor uitstoot van schadelijke stoffen. Bij een lage verbrandingstemperatuur voor veel roet (PM) en bij een hoge verbrandingstemperatuur veel stikstofoxide (NOx). Om het aantal stikstofoxide (NOx) te verlagen wordt er fractioneel meer brandstof ingespoten om de verbranding als het ware te ‘koelen’.

 4. Het is nog belangrijker om goed na te denken over de benodigde capaciteit

  De nieuwe motoren moeten straks voor minimaal 30% worden belast om de juiste temperatuur in het uitlaatsysteem te realiseren. Dit is met name nodig voor de katalysatoren die pas goed functioneren vanaf een uitlaattemperatuur boven de 250 °C. AdBlue verneveld daaronder niet en zorgt ervoor dat het uitlaatsysteem zal dicht klonteren. Het is dus belangrijk geen overcapaciteit in te zetten, maar puur te kijken naar wat u echt nodig heeft. Wij helpen u hier graag bij.

Bij Genpower innoveren we continu om u in uw (veranderde) behoefte te blijven voorzien. Wij voorzien u niet alleen van de schoonste Stage 5 generatoren, ook kunnen wij op vele andere manieren uw uitstoot verminderen. Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

TIP: Download ons Productoverzicht verhuur

Dit bericht delen

Zoekt u iets?

Om jouw bezoek aan onze website nog makkelijker en persoonlijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Met deze cookies volgen wij en onze partners jouw websitegedrag. Hierdoor kunnen wij onze website en dienstverlening continue verbeteren.

Uw offerteaanvraaglijst

Je lijst is leeg, voeg nieuwe producten toe aan de lijst om een aanvraag te versturen

Terug naar producten