In Nederland, maar zeker ook wereldwijd, staat het reduceren van CO2-uitstoot hoog op de agenda. CO2 is immers één van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. De uitstoot moet dan ook zoveel mogelijk gereduceerd worden. Om dit te stimuleren is de CO2-Prestatieladder ontwikkeld. Met onze producten en onze kennis kunnen wij u helpen om de CO2-uitstoot te verminderen op uw project. Wij vertellen u hier graag meer over in dit blog.
Laten we vooropstellen dat de CO2-Prestatieladder is gemaakt voor elke organisatie die energiebesparing en duurzaam ondernemen hoog op de agenda heeft staan. Maar in het bijzonder voor organisaties met veel energieverbruik zoals gemeenten, industrieën, organisaties actief in de bouw en grond-, weg- en waterbouw. “Wij zijn al heel lang actief in deze sectoren en weten dan ook wat er speelt in deze markt. Hierdoor kunnen wij een goed advies geven om CO2-uitstoot te reduceren”, zegt Johan Deen.
Wat houdt de CO2-Prestatieladder nu precies in?
De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om CO2-bewust te handelen en uitstoot te verlagen. Elk bedrijf kan zich hiervoor certificeren. De ladder bestaat uit 5 niveaus, opklimmend van 1 naar 5. De ladder geeft dus inzicht in de mate waarin een bedrijf actief werk maakt van CO2-reductie. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden & Ondernemen (SKOA).
Stap 1: Inzichtelijk maken van uw energieverbruik
“Het begint allemaal bij het inzichtelijk krijgen van uw energieverbruik”, zegt Johan Deen. “Vaak hebben klanten geen idee wat hun energieverbruik is. Wij maken dit inzichtelijk zodat het aggregaat met het juiste vermogen wordt geselecteerd. Want zet je een aggregaat in met meer vermogen dan nodig is, heeft dit gevolgen voor het milieu maar ook voor de machine zelf.”
Stap 2: Selecteer het aggregaat dat past bij uw project en wensen
“U weet nu wat uw energieverbruik is”, zegt Johan Deen. “De volgende stap is het selecteren van het aggregaat dat past bij uw verbruik, maar ook bij uw wensen en eisen. Wij kunnen u hierbij helpen en vrijblijvend adviseren. Maar u kunt ook de online stroomberekening invullen op onze website. Door de gevraagde informatie in te vullen, worden alleen de aggregaten getoond die passen bij uw zoekopdracht.”
Genpower heeft een ruim aanbod aan aggregaten, zodat er altijd een aggregaat is dat past bij uw project en wensen. “Onze Cleanergy! range springt er toch echt uit als het gaat om reduceren van, onder andere, CO2-uitstoot”, zegt Johan Deen. “Wij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen deze zelf. Momenteel zijn we druk aan het bouwen van nieuwe Cleanergy! Batterijpacks in diverse vermogens om onze verhuurvloot uit te breiden. Wij hebben twee varianten: de Cleanergy! Aggregaat en de Cleanergy! Batterijpack.” Ik leg kort het verschil uit:
“De Cleanergy! Aggregaat is een aggregaat in een geïsoleerde 10 ft. container. De Cleanergy! Batterijpack is een batterijpakket dat gebruikt wordt in combinatie met een aggregaat, zonnepanelen of windturbine(s).”
Parallel schakelen
“Wat u ook kunt overwegen is powermanagement ofwel parallel schakelen met diverse aggregaten”, zegt Johan. “In plaats van één aggregaat met een bepaald vermogen, kunt u meerdere aggregaten inzetten met een lager vermogen. Op momenten waar u veel energie nodig heeft, schakelen alle aggregaten in. Wordt het gebruik minder, schakelen de laatste aggregaten automatisch uit. Hiermee verbruikt u minder brandstof en stoot u minder emissies uit.”
Stap 3: Bepaal welke type brandstof u wilt gebruiken
“Normaliter draait een aggregaat op diesel (fossiele brandstof). Maar door gebruik te maken van biobrandstoffen, kunt u de uitstoot van CO2 tot wel 90% reduceren! Een voorbeeld van een biobrandstof is CO2 Saving Diesel. U kunt het puur gebruiken, maar ook mengen met diesel. Puur heeft het voordeel dat de grootste uitstoot reductie (fijnstof, stikstof, zwavel en CO2) wordt gerealiseerd”.
Een alternatief is GTL Diesel. Hiermee stoot u minder zwavel en fijnstof uit ten opzichte van diesel. GTL reduceert echter geen CO2-uitstoot.
Wilt u ook eens kijken hoeveel CO2-uitstoot u kan verminderen op uw project? Mijn collega’s en ik helpen u graag.